Wie heeft er tegenwoordig geen kamerplant in huis? Ze maken je woonkamer gezelliger en zorgen voor een frisse sfeer. Maar eerlijk, hoeveel van ons zorgen er echt goed voor? Ik ken genoeg mensen die denken dat een plant alleen water wil en klaar — helaas, zo simpel is het niet. Op mijn tweede poging kamerplant emmer ben ik een hoop fouten tegengekomen. Hier zijn vijf fouten die ik (en waarschijnlijk jij ook) maken, plus tips om er straks geen last meer van te hebben.
1. Te veel water geven
Misschien wel de meest gemaakte fout. Je ziet zo’n dorre blad, denkt: “hij heeft dorst!” en gaat meteen gieten. Maar planten verdrinken liever langzaam dan té nat zijn. Mijn vriend had een boom grote Monstera die langzaam kaal werd — bleek een natterik. Tip: prik met je vinger in de aarde, als de bovenste laag droog is na een dag of meer, pas dan water geven.
2. Verkeerde plek kiezen
Kamerplanten houden van licht, maar niet iedereen wil een vensterbank vrijmaken. Mijn kantoor staat vol met pepermuntplanten die het doen alsof ze gelukkig zijn in schemerige hoekjes — maar ze groeien gewoon niet zoals zou moeten. Overweeg de lichtbehoefte, zet ze niet dicht tegen de radiator, want daar droogt de lucht vaak uit. Een plekje dichtbij raam met gefilterd zonlicht is meestal een goed idee.
3. Geen (of te weinig) voeding geven
“Een plant heeft toch geen voedsel nodig behalve water?” dacht ik lang. Fout. Planten halen veel uit de grond, maar in een pot raakt het snel uitgeput. Ik begon ze af en toe te voeden met speciale plantenvoeding van Intratuin (mijn favoriete tuincentrum hier in NL) en het verschil was duidelijk. Let op wintermaanden — dan groeien ze minder en hebben ze ook minder voeding nodig.
4. Niet snoeien of juist te veel stress veroorzaken
Ja, knippen hoort erbij. Soms denken we dat de plant “dik” moet zijn zonder te snoeien, maar dode of vergane blaadjes kun je beter weghalen. Te rigoureus snoeien kan stress veroorzaken — mijn buurvrouw maaide haar Ficus drastisch, en die stond weken zielig te wezen. Probeer regelmatig alleen het écht dode weg te knippen en laat de rest lekker groeien.
5. Geen aandacht voor luchtvochtigheid
In Nederland valt dit vooral op in de winter, wanneer de verwarming de lucht flink droog maakt. Mijn grote tip: een schaal water bij de planten neerzetten of een luchtbevochtiger gebruiken. Sommige planten, zoals de Calathea of Varens, zijn hier echt gevoelig voor. Zo werken ze beter en zien ze er gezonder uit.
Na maanden experimenteren merk ik dat deze zinnen best simpel klinken, maar het echt maken gaat niet vanzelf. Misschien was ik ook gewoon te ongeduldig. Probeer voor jezelf een klein ochtendritueel te maken, even checken en voelen — dat helpt. Misschienje buurman of collega doet dat al en kan je er nog wat vanaf kijken. In ieder geval, kamerplanten zijn niet alleen maar mooi, ze vragen ook wat van je. En eigenlijk is dat ook wel fijn, toch?
Wat is jouw grootste fout met planten geweest of juist een gouden tip? Drop het hieronder, ben benieuwd!