Ken je dat gevoel als je een mooie kamerplant hebt gekocht, maar binnen een paar weken zie je gele blaadjes verschijnen? Of erger nog, die rare vlekken die ineens op bladeren opduiken? Mijn eerste planten overleefden meestal niet lang, en ik dacht dat het gewoon pech was. Maar nee, ik maakte een paar basisfouten die mijn groene vrienden flink ziek maakten. In dit artikel deel ik die fouten – en hoe je ze slim kunt vermijden.
1. Te vaak of juist te weinig water geven
Je denkt misschien: “Water is goed, meer water is beter.” Nou, dat is niet altijd zo. Planten kunnen verdrinken als de potgrond te lang nat blijft – wortelrot ligt dan op de loer. Aan de andere kant, droogte maakt ze zwak en vatbaar voor ziektes.
Mijn moeder zei altijd: “Voel eerst even de aarde.” Ik probeer dat nu ook te doen – meestal zodra de bovenste 2 cm droog aanvoelt, geef ik water. Maar misschien verschilt het per plant…
2. Verkeerde potgrond gebruiken
Niet alle potgrond is gelijk. Sommige soorten houden water te lang vast, andere juist helemaal niet. Ik had ooit een prachtige sansevieria die door goedkope potgrond steeds sneller achteruitging. Toen ik over goede luchtige grond las – met bijvoorbeeld perliet of kokosvezel – ging het meteen beter.
Heb je last van ziektes? Check eens de potgrond of ga voor een mix die past bij jouw plantensoort.
3. Te weiniglicht of juist te veel direct zonlicht
In Nederland worstelen we vaak met te weinig daglicht in huis, zeker in de herfst en winter. Maar ook te veel direct zonlicht kan bladeren verbranden.
Mijn collega had een fikse bladverbranding op z’n ficus omdat hij die vlak voor het raam zette. Inmiddels staat-ie iets dieper in de kamer en ziet ‘ie er stukken beter uit.
let dus op de plek waar je je planten neerzet – een beetje schaduw kan soms juist beter zijn.
4. Geen aandacht voor luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid – een vaker over het hoofd gezien ding. Vooral in huizen met centrale verwarming wordt de lucht snel droog, en dat maakt je planten kwetsbaarder.
Een simpele tip die ik laatst kreeg van een vriend: zet een bakje water bij de radiatoren of gebruik een plantenspuit.
Misschien helpt het niet bij elke plant, maar je bladplanten lijken er wel blijer door.
5. Planten niet regelmatig controleren op plagen en ziekten
Laat je niet verrassen door wolluizen, schildluizen en schimmels. Vaak ontdek je ze pas als de plant al slecht gaat. Ik probeer nu elke week even kort ‘door m’n planten heen te gaan’ – bladeren optillen, onderkant bekijken.
Voordat ik het weet, zit er al een besmetting, en dan ben je te laat.
Misschien overdrijf ik met m’n controles een beetje, maar het geeft wel rust.
Bonus: tips om je planten gezond te houden
- Gebruik schone potten bij verpotten – ziektes zitten soms vast aan oude aarde.
- Geef voeding volgens de behoeften van je plant, maar niet te vaak.
- Zorg voor goede luchtcirculatie, maar voorkom tocht.
In ons lokale plantenwinkel hier in Amsterdam hoorde ik laatst dat zelfs professionals soms worstelen met deze basics. Dus, als je planten niet willen, simpelweg die vijf dingen checken kan vaak al veel oplossen.
En wie weet – misschien krijg jij die urban jungle binnenkort tóch helemaal onder controle.
Dus vertel – welke fout maakte jij en hoe ging het daarna? Или может у вас уже есть свои хитрости? В общем, делитесь!