Je planten lekker groen en gezond houden deze zomer voelt soms als een strijd tegen onzichtbare vijanden — de plagen. M’n buurman klaagde laatst nog dat z’n tomatenplant helemaal overgenomen was door bladluis. herkenbaar? Gelukkig zijn er een paar simpele, bijna vanzelfsprekende hacks die je waarschijnlijk nog niet geprobeerd hebt. En ja, ze werken echt, althans bij mij… misschien geluk, misschien niet.
[IMAGE1]summer garden pests
1. Gebruik natuurlijke vijanden van plagen
Als kind vond ik het leuk om lieveheersbeestjes te spotten. Nu snap ik pas waarom mama steeds zei: ‘Laat die beestjes maar, ze helpen juist!’ Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn je beste vrienden tegen bladluizen en spint. Je kunt ze soms gewoon online bestellen bij tuincentra, of als je geluk hebt vinden ze je planten vanzelf. Niet onwijs cool om op een natuurlijke manier te werk te gaan?
2. Maak een knoflook- of brandnetelbespuiting
Op ons buurtfeestje vorige maand deelde iemand z’n succesrecept: knoflookextract. Gewoon knoflookteentjes fijnmaken, weken in water, zeven, en daarna sprayen op je planten. M’n tomatenplanten stonden er weer heerlijk fris bij. Brandnetel werkt ook prima, met die kale handen erbij maar dat is een ander verhaal… misschien niet voor iedereen, zeg maar.
[IMAGE2]homemade garlic pest spray plants garden
3. Wissel je plantensoorten af en blijf opletten
Dit klinkt heel logisch, maar wordt zo vaak vergeten — plant verschillende soorten door elkaar. Plagen zijn vaak soort specifiek, ze houden niet van afwisseling. Mijn opa had vroeger zo’n volkstuin in Amsterdam en hij zwoer erbij. Wilde je echt plagen voorkomen, moest je gewoon zorgen dat ze nooit een heel veld met één gewas kregen. En ondertussen? Blijf vooral je planten checken. Niet zo spannend, maar zonder controle werkt niks.
4. Zet afleidingsplanten in je tuin
Had ik niet gedacht, maar afleidingsplanten vangen ook plagen weg van je favoriete groenten. Oost-Indische kers wordt in ons dorp daarvoor veel gebruikt. Het ruikt lekker en trekt bladluizen aan — maar niet naar je tomaat!
Bonus: Gebruik biologische middelen met mate
Ik ben geen fan van te veel gif spuiten, maar soms ontkom je er niet aan. Kies voor biologische en milieuvriendelijke opties. Postcode 1015 hier in Amsterdam biedt een paar fijne opties aan in hun groene tuinwinkels, trouwens. Goed idee om eerst de andere trucjes te proberen — vaak red je het zo prima.
In de zomer is het gewoon zaak om alert te blijven — ook als het regent of juist bloedheet is. Plagen slaan dan toe, sneller dan je denkt. Maar met deze simpele trucs in je arsenaal, weet je bijna zeker dat je planten een stuk beter door de zomer heen komen. Zelf gebruik ik ze al een paar jaar – en hoewel ik geen professionele tuinier ben, lijkt het te werken. misschien komt het ook door die extra tijd die ik nu besteed…
Heb jij nog eigen tips of ervaringen? Deel ze vooral in de comments hieronder — altijd leuk om van elkaar te leren en wie weet, staan jouw tips volgende zomer hier ook!