Wie houdt er nou niet van een sappige aardbei, vers geplukt uit eigen tuin? Maar soms blijven ze toch wat saai: te klein, te zuur, of simpelweg niet die zoete traktatie waarop je hoopte. Ik zag laatst bij mijn buurman zulke mooie dikke aardbeien — vroeg hem meteen naar zijn geheim, en geloof me, het is niet zo moeilijk als je denkt. Dus als jij ook zoekt naar die perfecte Hollandse zomersmaak in je eigen tuin, lees vooral even verder.
Stap 1: kies de juiste aardbeienras
Nederland telt vast tientallen rassen, maar sommige zijn net wat beter voor onze lokale bodem en het klimaat hier. M’n oom zweert bij ‘Elsanta’, populair en makkelijk te kweken, en mijn moeder kiest liever voor ‘Albion’ omdat die lekker zoet blijft, zelfs bij minder zon. Probeer een mix – soms levert dat verrassingen op.
Stap 2: grond en zon zijn koning
Hier ging ik eerst flink de mist in. Aardbeien houden van luchtige, voedzame grond en vooral: genoeg zon. Echt, zet ze op een plek waar ze minimaal 6 uur zon per dag krijgen, liefst meer. Mijn tuin ligt op het zuiden, en dat helpt natuurlijk enorm. En ja, je kan wat compost of koemest door de grond mengen – dat zie je bijna altijd terug in goedlopende tuinen.
Stap 3: water, maar met mate
Niet té veel water — dat is echt een ding — want aardbeien willen niet te natte voeten. Ze rotten dan snel weg. Aan de andere kant: verdorring zorgt juist weer voor kleine, taaie bessen. Ik zet altijd een gietrand rondom de planten, zodat het water geleidelijk in de aarde zakt. Vooral in juni en juli is dat cruciaal. Mijn buurman zette laatst een druppelbevloeiingssysteem neer, en zijn oogst was dit jaar een stuk beter dan vorig jaar.
Stap 4: oogsten op het juiste moment
Als ik hoofdje schud over m’n eigen tuin dan komt dat vooral omdat ik veel te vroeg pluk – het moet écht die dieprode kleur hebben, anders mis je de zoetste smaak. Mijn collega’s in ons WhatsApp-groepje zeiden altijd “wacht nog even”, en ze hadden gelijk. Pluk ook bij droog weer, dat scheelt bederf.
Bonus: voorkom ziektes en vervelende beestjes
Aardbeien zijn gevoelig voor aardbeivlinders en schimmels. Probeer eens af te dekken met stro (mooi Hollands toch?) of gebruik biologische bestrijdingsmiddelen. In ons lokale tuincentrum in Amsterdam Zuidas verkopen ze een vriendje voor je planten – lieveheersbeestjes! Die eten die rotbeesten graag op.
Al met al is het een kwestie van geduld — en een beetje geluk wellicht. Maar wie weet, misschien ben jij binnenkort de trotse eigenaar van de sappigste aardbeien van heel de buurt? En hé, vertel me vooral hoe het bij jou gaat, want ik blijf zelf ook zoeken naar die ultieme bessenboost.