Je hebt maandenlang je bessen verzorgd, en dan net als ze rijp zijn, zitten er vogels te smullen. Frustrerend, toch? In Nederland gebeurt het vaker dan je denkt – je bent niet de enige. Ik heb het ook meegemaakt, en het gekke is: soms helpen de grootste trucs niet, terwijl een simpele oplossing wonderen kan doen.
Waarom zijn vogels zo dol op bessen?
Vogels zien rijpe bessen als een makkelijk te pakken hapje, boordevol energie. Zeker in de zomer en vroege herfst hebben ze behoefte aan suikers om te overleven. Denk aan lijster, merel en spreeuwen die bijna net zo veel van je bessen houden als jij. Maar oké, daar gaat het niet om – we willen die bessen zelf eten, niet zij.
Traditionele methodes – werken ze eigenlijk?
Je hebt vast gehoord van vogelnetten, schrikdraad of reflecterende folie. Nou, ik heb met vogelnetten geëxperimenteerd – het is meestal wel effectief, maar ik kreeg er vaak gezeik mee bij de buren, plus die netten raken snel kapot. Reflecterende folie? Mijn kat vond het weer leuk om ermee te spelen, met als resultaat – een hoop rommel.
Schrikdraad gebruiken in een gewone tuin is niet echt een optie tenzij je makelaar bent van een grote kweek, dus dat slaan we over.
Wat dan wel werkt en makkelijk is?
- Vogelnetten combineren met goede bevestiging. Als je ze strak en goed over je struiken trekt, blijft het wel prima zitten. Doe dit liever wat eerder, als de bessen nog niet helemaal rijp zijn, dan zijn vogels minder gemotiveerd.
- Geluid en beweging. Mijn buurman hangt klappertjes aan de struiken, en soms helpt dat – maar niet altijd. Vogels wennen eraan, dus wissel af met andere methodes.
- Plant wat afleiding. Ja, klinkt gek, maar sommige bessenstruiken kun je wel elders planten – iets dat vogels wél mogen, bijvoorbeeld aalbessen in een apart hoekje, zodat ze daar hun gang kunnen gaan.
- Gebruik planten die vogels juist afschrikken. Bijvoorbeeld lavendel of munt ernaast planten – ruikt lekker voor mensen, maar kunnen vogels schrikken, hoewel het geen garantie is.
Kleine tips die het verschil maken
- Vang regenwater op vlakbij je bessen – vogels houden van water in de buurt, misschien slaat hun aandacht dan minder op die bessen.
- Pluk op het moment dat bessen net gaan rijpen. Soms haal je ze iets eerder, zodat ze nog niet zo aantrekkelijk zijn.
- Hou katten en andere natuurlijke jagers rond je tuin – katten zien vogels als prooi, dat jaagt ze weg… tenzij ze te lui zijn natuurlijk!
Misschien klinkt het allemaal wat simpel, maar in combinatie werkt het verrassend goed. Althans, mijn tuin liep er minder kaal uit, en het scheelt ellende. Natuurlijk – vogelvrij krijg je niet volledig, vooral in Nederland met al dat groen en water om je heen is het bijna onmogelijk. Maar met een beetje geduld en slim aanpakken, krijg je wél méér bessen op je bord dan je buurman 🙂
Heb jij zelf nog een gouden tip of juist een gedrocht van een methode? Deel het, ik ben benieuwd wat andere ‘bessenkwekers’ hier in NL doen. En als je dit nog niet geprobeerd hebt – de netten eerst plaatsen en afleiding creëren, dat is vaak het simpelste begin.
In ieder geval: succes volgend jaar met die sappige bessen – en laat ze niet voor de vogels achter!