Wil jij sappige aardbeien uit eigen tuin? Zo doe je dat stap voor stap

homegrown strawberries garden backyard sunny
Spread the love

Wie houdt er nou niet van verse aardbeien plukken, zo uit eigen tuin? Op de markt kunnen ze soms duur zijn, of vaak nét net niet zo sappig als je hoopt. Nou, ik ben maanden geleden zelf begonnen met aardbeien kweken en ik moet zeggen: er gaat niets boven die smaak van eigen bodem. Misschien werkt het niet voor iedereen, of had ik gewoon geluk met het weer – maar toch, ik deel graag hoe ik het aanpakte.

Stap 1: Kies de juiste aardbeienplant

Niet elke aardbei is hetzelfde. Voor in Nederland zijn er eigenlijk drie soorten die je kunt overwegen: juni-bessen, doordragende en everbearing aardbeien. Juni-bessen geven in juni één keer flinke oogst, doordragende planten produceren kleine porties van juni tot september, en everbearing zijn weer een beetje ertussenin.

voor mijn tuin kocht ik doordragende planten bij een lokale kweker in de buurt van Arnhem. Die zijn stevig en zo’n beetje ziekteresistent. Maatje kleiner dan in de supermarkt, maar veel smaakvoller.

Dutch strawberry garden backyard

Stap 2: De beste plek en grond

Aardbeien houden van zon – echt volle zon! De planten schijnen minstens 6 uur per dag licht nodig te hebben om lekker zoet te worden. Mijn tuin ligt in het westen van het land en soms twijfel ik of het wel zonnig genoeg is, maar de aardbeien doen het toch redelijk.

De grond moet goed waterdoorlatend zijn, liefst wat zandiger dan klei. Heb je zware grond? Maak ‘m luchtiger met compost of potgrond. Een tip van mijn buurman: mulch met stro of dennentakken om onkruid weg te houden en vocht vast te houden. Scheelt water geven en onkruid wieden!

Stap 3: Planten en water geven

Planten doe je het beste in het voorjaar – maart/april – zodra het niet meer vriest. Zet elk plantje ongeveer 30 cm uit elkaar, dan kunnen ze goed groeien zonder elkaar in de weg te zitten. Zorg dat het hart van de plant (de kroon) net boven de grond blijft, anders rotten ze gauw.

water is tricky. teveel water geeft juist rot, te weinig maakt de aardbeien taai en zuur. Ik geef ze elke ochtend een beetje en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet drijfnat. In onze chatgroep met tuinliefhebbers werd geadviseerd niks op de bladeren te gooien, want dan krijgen ze sneller schimmel.

Fresh ripe strawberries homegrown garden

Stap 4: Oogsten en genieten

Na 2 tot 3 maanden beginnen de eerste besjes te kleuren. Belangrijk: pluk ze pas als ze écht rood en rijp zijn. Groene of witte aardbeien smaken gewoon niet lekker, mijn moeder zei altijd “wacht geduldig!” Dat doe ik nu ook meestal.

Wil je langere tijd kunnen plukken, snijd dan de aardbei af met een stukje steeltje zodat je de plant niet beschadigt. Sappige, kleverige handen gegarandeerd – en dat smaakt al naar echte zomer in je mond.

Bonus tips voor Nederlandse tuinders

  • Let op slakken, vooral in vochtige periodes. Slakkenkorrels werken, maar ik gebruik liever biervallen – ook wel eens leuk om te checken wat de buurman doet.
  • Zorg in het najaar voor winterbescherming met vliesdoek als het streng vriest. Aardbeien kunnen wel tegen kou, maar niet té veel.
  • Plant nieuwe stekken elk jaar, zo blijven je planten gezond en productief.

Dus, ben je klaar om je eigen aardbeien te kweken? Het is even werk, maar die eerste zelfgeplukte aardbei – kan niet mislopen! En hey, als het bij jou niet echt wil vlotten, misschien ligt het net aan het weer hier in Nederland of andere factoren. Maar probeer het gewoon eens. In onze buurt is het inmiddels bijna een traditie geworden.

Heb je zelf nog goeie tips, of juist vragen? Laat vooral weten in de reacties, ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn. Misschien tot in de tuin!