Je denkt misschien dat het Nederlandse klimaat alleen geschikt is voor aardappelen en wortelen – maar dat is niet helemaal waar. Op mijn balkonnetje, en zelfs een stukje tuin bij vrienden in Utrecht, zag ik laatst iets wat me echt verraste: groenten die je hier makkelijk kan kweken, ook al zou je dat niet verwachten. Ja, het regent vaak en de zon is soms gewoon zoek, maar toch zijn er plantjes die zich hier prima voelen en lekker knallen. In dit artikel deel ik vijf groenten die ik afgelopen seizoen probeerde en die het verrassend goed deden.
1. Snijbiet – de onbekende kampioen
Snijbiet (ook wel chard genoemd) heb ik op de een of andere manier altijd over het hoofd gezien. Tot ik het maanden drie geleden probeerde tussen m’n kruiden en dat groen maar bleef groeien. Het mooie is: het houdt van koel weer en regen, dus perfect voor NL. Je kan de bladeren steeds plukken, waardoor je letterlijk weken menu’s vers houdt. M’n buurvrouw uit Amsterdam Zuid zegt dat het haar favoriete ‘wintergroente’ is omdat het zo onderhoudsarm is.
2. Pastinaak – geen vergeten groente meer
Vroeger dacht ik dat pastinaak alleen in stoofpotten hoort, maar als je ‘m zelf kweekt, snap je waarom ‘ie terugkomt in de mode. Pastinaak groeit traag maar zeker in onze grond. Je moet ‘m wel vroeg planten, omdat ‘ie een lange groeiperiode nodig heeft. Als de vorst er overheen gaat, wordt-ie zelfs zoeter – iets waar veel leden in onze buurtgemeenschap het over hadden vorig jaar. Ja, het vraagt wat geduld, maar de smaak is het waard.
3. Veldsla – fris en fris
Veldsla – of zoals m’n moeder het noemt: ‘die zachte’, groeit als een tierelier in maart en april, juist als je nog zin hebt in iets fris. Ik wist niet dat het zo snel groeit en zo’n pittige, maar zachte smaak heeft. Plus, het is een flinke boost voor je vitamine C, iets wat iedereen wel kan gebruiken in het Nederlandse najaar. Door ‘m te zaaien vlak voor de winterstop – voor het echt koud wordt – heb je eindeloos veel verse salade. M’n nicht in Rotterdam zaaide dit laatst ook voor het eerst en was verbaasd over het succes.
4. Paksoi – verrassend winterhard
Paksoi associeer ik meestal met Aziatische restaurants, maar deze groente doet het ook heel goed in ons klimaat. Sterker nog, maanden drie à vier geleden legde ik wat zaden in de volle grond, en zelfs met de wisselende temperaturen kwam ‘ie vrolijk op. Paksoi groeit snel en is heerlijk in roerbakgerechten, soep of simpel met wat knoflook. En eerlijk: het is een stukje vrolijk groen in de meestal grijze Nederlandse maanden.
5. Radijs – snel en fijn
Radijs is eigenlijk wel een klassieker, maar vaak onderschat door z’n kleine formaat. Toch groeit ‘ie hier razendsnel – meestal binnen een maandje. Je kunt in april al beginnen, en door steeds een beetje te zaaien, heb je een constante oogst. Mijn collega in Haarlem was verbaasd hoe makkelijk radijs ging, zelfs op z’n balkon. Let wel op: voldoende water is essentieel, want radijs wordt snel bitter.
Bonus: een paar tips die mij hielpen
- Zaaien in een mix van potgrond en tuinaarde → daardoor blijven ze vochtig zonder te baden in water.
- Gebruik een simpele kasfolie in koude winternachten – scheelt vorstschade.
- Probeer wisselteelt om de grond gezond te houden en ziektes te voorkomen.
- Nieuwste tip die ik hoorde van een lokale tuinder: geef ze af en toe een beetje koffiedik als voeding.
Dus volgende keer als je zaden gaat halen bij Intratuin of een lokale markt, neem dan eens iets anders mee dan sla en tomaten. Deze groenten zijn makkelijk te telen en passen perfect bij ons Nederlandse weer. Misschien werkt het voor jou ook wel, of misschien zit ik ernaast – maar in ieder geval snap je nu wat er allemaal mogelijk is. Heb je zelf nog een tip? Deel ‘m hieronder!