Toegegeven, tuinieren is heerlijk — je voelt je buiten, met je handen in de aarde én je ziet je planten groeien. Toch maken we bijna allemaal wel fouten met ons tuin gereedschap. En ja, ik dacht lang dat het niet zoveel uitmaakte… nou, dat was dus verkeerd!
Op mijn buurtforum stonden onlangs weer dezelfde vragen over botte schoffels en roestige scharen, dus ik besloot dit keer een lijstje te maken van de meest voorkomende blunders. Wie weet herken jij jezelf erin!
1. Gereedschap niet schoonmaken na gebruik
Ik weet het, het is verleidelijk om na een paar minuten in de tuin je schop of tuinschaar gewoon naast de deur te laten liggen. Maar vuil en vocht zorgen ervoor dat je gereedschap sneller gaat roesten. Mijn buurman vertelde dat hij eens z’n favoriete spade helemaal weg kon gooien omdat hij ‘m nooit schoonmaakte.
Tip: gebruik een borstel of oude doek om aarde te verwijderen en droog het gereedschap even af. Misschien wat plantaardige olie erbij—dat helpt echt tegen roest.
2. Gereedschap verkeerd opbergen
In de meeste schuren bij ons in de buurt ligt het gereedschap gewoon in een hoek. Met elkaar opgestapeld, zodat ze elkaar beschadigen. Niet zo handig. Werkelijk, die simpele haken aan de muur of een rek kunnen je leven vergemakkelijken.
Zelf heb ik vorig jaar een plank plus wat haken bij de Gamma gekocht — is niet duur en scheelt heel wat irritatie.
3. Geen onderhoud plegen aan bewegende delen
Je hebt ze vast: de tuinscharen en heggenscharen met allemaal kleine schroefjes en veertjes. Als je die niet regelmatig smeert, dan word het werken zwaarder en gaat het apparaat sneller stuk.
Probeer bijvoorbeeld eens elke maand een druppel 3-in-1 olie op de scharniertjes te doen. Misschien een beetje veel gedoe voor de snelle tuinier, maar het maakt echt verschil — althans bij mij thuis.
4. Foute gereedschap kiezen voor het werk
Een kleine hark gebruiken om zware kluiten op te breken? Dat is vragen om problemen. Bij de lokale kweker hoorde ik dat veel mensen standaard gereedschap kopen zonder na te denken over het juiste soort of juiste maat.
Ga voor kwaliteit én passend bij je tuintaken. Ikzelf heb bijvoorbeeld een speciale onkruidsteker gekocht die het onkruid écht bij de wortel pakt — en dat scheelt veel frustratie.
5. Gereedschap te lang bewaren zonder te gebruiken
Oké, dit is misschien een beetje een vreemde. Maar als je je gereedschap heel lang laat liggen zonder te gebruiken, kunnen dingen als kunststof handvatten uitdrogen of barsten. Ook metalen delen kunnen door gebrek aan gebruik roesten.
Probeer in ieder geval elk seizoen je gereedschap even te checken en te gebruiken, ook als het maar voor een klein klusje is. Dat houd alles in conditie, zegt mijn vader altijd.
Kort samengevat
Onthoud: schoonmaken, goed opbergen, regelmatig onderhoud, het juiste gereedschap kiezen en je spullen blijven gebruiken — dat zijn de basics. Misschien voor sommigen overbodig, maar ik weet zeker dat het veel frustraties en kosten kan besparen.
Misschien had jij ook wel die kapotte schaar of botte schop die eigenlijk al eerder vervangen had moeten worden? Vertel eens in de reacties wat jouw grootste fout was — of tips die voor jou werken!
In ieder geval, de volgende keer dat je in de tuin staat, denk even aan je gereedschap. Ze verdienen het maar al te goed.