Zo voorkom je dat je andijvie slinkt in de warme zomerdagen

fresh endive leaf summer kitchen
Spread the love

Andijvie — heerlijk fris en knapperig, maar iedereen die ‘m thuis heeft, weet hoe snel hij kan slinken bij die hitte van afgelopen weken. Ik dacht eerst dat het onvermijdelijk was, maar maanden geleden ontdekte ik een paar simpele trucjes die het echt helpen tegenhouden. Misschien werkt het voor jou ook wel, of misschien ook niet — in ieder geval is het het proberen waard.

fresh endive summer kitchen

Waarom slinkt andijvie eigenlijk zo snel?

Eigenlijk is het vrij logisch. Andijvie bestaat grotendeels uit water — zo’n 90% ongeveer — en zodra de temperatuur stijgt, verliest ‘ie snel z’n vocht. Daarnaast vind je hem vaak in plastic verpakkingen, waar de warmte zich vasthoudt. Je andijvie wordt dan slap en verlept, en dat is natuurlijk nooit lekker.

Collega’s in ons team klaagden er ook over. Zij zeggen dat in de supermarkten in steden als Amsterdam en Rotterdam het nog erger is, door drukke bevoorrading. Ik vermoed dat jij hetzelfde ervaart in jouw buurt.

Tips die mijn andijvie fris houden (en smaken)

  • Koel bewaren, maar niet te koud. Mijn koelkast staat op 4 graden — perfect om andijvie wat langer knapperig te houden. Te koud? Dan krijgt ‘ie juist een beetje een vieze smaak.
  • Andijvie wassen en drogen. Ja, ik weet dat dat gedoe is, maar even onder stromend water en goed droogdeppen met keukenpapier helpt echt vocht verliezen tegengaan.
  • Bewaar in een open plastic zak. Te afgesloten raken ze snel nat en verzadigd met vocht. Een doorzichtig zakje met een paar kleine gaatjes erin? Top. Zo kan het ademen.
  • Gebruik een vochtabsorberend papiertje of doekje. Niet algemeen bekend, maar ik leg soms gewoon een stukje keukenpapier onder en boven andijvie in de verpakking. Het vangt condens op.
  • Snel consumeren. Lijkt vanzelfsprekend, maar ik probeer ‘m binnen max 2-3 dagen op te eten. Anders koop ik ’m liever vaker in kleinere hoeveelheden.

fresh endive with water droplets on leaves

En wat als ‘ie al geslonken is?

Niet panikeren — ik maak er vaak gewoon een warme maaltijd van. Zoals stamppot met andijvie (ken je dat nog uit je jeugd?). Door even te stoven wordt de slappe andijvie weer lekker zacht en smaakvol. Sommige zeggen dat het zelfs beter smaakt als het een dagje ligt, maar misschien ben ik daar iets nostalgisch in.

Oh, en trouwens — in de zomer kan je ook een salade maken waar slappe andijvie juist past. Doe er feta, walnoten en een frisse citroendressing bij, en niemand merkt dat ‘ie niet super knapperig meer is.

Bonus: waar koop je verse andijvie in NL?

Persoonlijk haal ik mijn andijvie graag bij de lokale markt. In Den Haag is dat vaak bij de Haagse Markt — je ziet daar versere producten dan bij zo’n supermarktketen. Of bij Ekoplaza, als je biologisch wil. M’n buurman zweert bij de groentenboer in de buurt van Rotterdam, die nog echt verse oogst heeft.

Dus, probeer je andijvie iets zorgvuldiger te behandelen — wie weet houd je hem een paar dagen langer fris. Hoewel, misschien hangt het ook gewoon af van het weer en waar je woont…

Heb jij nog tips of juist een manier om andijvie te redden? Deel hieronder, ik ben benieuwd wat jullie doen met zomerse andijvie!