Je had je fruitplanten zo mooi opgekweekt, alles leek perfect – en dan ineens veranderen de bladeren van kleur, verschijnen er vlekken of valt de oogst vroegtijdig van de bomen. Herkenbaar? Mij gebeurde het vorige zomer, en ik dacht eerst dat het gewoon een raar seizoen was. Maar nee, gewoon plantenziekten – en die zijn vooral in Nederland waar wij te maken hebben met ons vochtige klimaat echt hardnekkig.
In deze post neem ik je mee langs de belangrijkste ziektebeelden, en geef ik handige tips om jouw fruitplanten te beschermen. Want geen zin om de hele zomer voor niets te zwoegen, toch?
De meest voorkomende ziektes bij fruitplanten
- Schurft (Apple scab) – Vooral bij appel- en perenbomen zie je dit snel: donkerbruine vlekken die later barsten en zorgen voor vervormde bladeren en fruit.
- Bladvlekkenziekte – Komt vaak voor bij kersen en pruimen. De bladeren krijgen kleine, ronde bruine plekjes die uitgroeien en bladval veroorzaken.
- Meeldauw – Wit poederig laagje, vooral op jonge scheuten en bladeren. Niet direct levensbedreigend, maar wel ontzettend vervelend.
- Vruchtrot (Botrytis) – Je ziet het aan rotte plekken op het fruit, vaak met een grijze schimmel. Komt snel in natte periodes voor.
Hoe herken je ziektes vroeg?
Het is slim om minstens één keer per week je bomen te checken – maar dan ook echt goed kijken. Soms denk je dat het gewoon ‘wat vuil’ is. Maar als het vlekken worden die niet weggaan of het blad raar krult, wordt het tijd om in te grijpen. Mijn tip: ga op je knieën, neem een loep mee – en check ook de onderkant van bladeren. Daar zit het vaak verborgen.
Wat kun je doen om je oogst te redden?
Er is geen one-size-fits-all oplossing, maar deze stappen werken in veel gevallen:
- Preventief snoeien – Zorg voor goede luchtcirculatie; ziekten houden van vochtige, afgesloten plekjes.
- Verwijder geïnfecteerde bladeren en vruchten – Gooi dit niet in de compost, want zo verspreid je de schimmel makkelijk verder.
- Biologische bestrijdingsmiddelen – Zwavel en koperpreparaten zijn in Nederland toegestaan en helpen effectief mee.
- Let op het moment van sproeien – Vooral bij dauw of net na een regenbui groeien schimmels het snelst.
Is het altijd hopeloos?
Misschien niet. Vorige maand las ik in ons lokale tuincentrum een verhaal over een buurman die met natuurlijke plantenextracten z’n perenboom weer gezond kreeg. Ook mijn eigen ervaring leert dat vroeg ingrijpen veel scheelt – maar ja, het kan ook gewoon meevallen en soms blijf je net dat stukje pech houden, haha.
In ieder geval, mijn boodschap: blijf vooral goed opletten en durf in te grijpen zodra je iets ziet. Oogsten zonder zorgen, dat wil toch iedereen?
Heb jij ook wel eens fruitplanten gered van ziektes? Deel je tips hieronder of vraag wat je wilt – altijd leuk om van elkaar te leren!