Tuingereedschap – het lijkt zo simpel, toch? Maar ondertussen ligt er een flinke berg verroest spul in bijna elke schuur in Nederland. Maanden geleden las ik ergens dat bijna 70% van de tuinders hun gereedschap verkeerd gebruikt of onderhoudt. En eerlijk? Misschien doen wij dat stiekem ook allemaal wel. Dus ik dacht: laat ik eens opschrijven wat die meest gemaakte fouten zijn, zodat jij ze misschien niet hoeft te maken.
1. Gereedschap niet schoonmaken na gebruik
Ik ben er schuldig aan – soms neem ik het gereedschap ‘even snel’ mee naar binnen zonder het af te spoelen. Fout! Die aarde, sappen van planten en vochtig gras nodigen roest uit. Mijn buurman vertelde dat hij z’n schep na elke klus direct met een oude doek schoonveegt en af en toe insmeert met een beetje olie. Klinkt als extra werk, maar geloof me – zonde om je investering te laten verpieteren.
2. Het verkeerde gereedschap kiezen
We kennen het allemaal: je wilt snel iets doen en pakt het gereedschap dat “ongeveer” past. Maar die oude snoeischaar die eigenlijk bedoeld is voor dunne takjes gebruiken op een dikke stok? Niet echt een goed idee. Het resultaat: botte messen en kapotte handgrepen. Ik probeer nu altijd even te checken of ik het juiste gereedschap in handen heb – of ik lees de verpakking nog eens door, ook al voelt dat soms overbodig.
3. Gereedschap niet scherp houden
Twee maanden terug zei een vriend van me dat hij z’n snoeischaar nooit slijpt en toen moest ie plots een hele struik vervangen omdat ie verkeerde sneden maakte. Scherpe messen besparen niet alleen je handen, maar zorgen ook voor mooiere planten. Een simpel slijpsteentje of een elektrisch apparaat doet al het werk.
4. Gereedschap buiten laten liggen
Loop jij ook wel eens van tuin naar schuur en laat je je hark of schep gewoon buiten staan? Dat deed ik ook, totdat ik merkte hoe snel het begint te roesten in het Nederlandse weer – en dat is nogal gemiddeld nat. Pro-tip: wachtrijen of hoekjes in de schuur maken waar alles na gebruik meteen heen gaat.
5. Geen onderhoud uitvoeren
Even olie op het blad, schroeven aandraaien, hendels controleren – klinkt als iets wat alleen een fanatieke klusser doet, toch? Maar het zorgt echt voor lange levensduur. Mijn vader zei altijd: “Verwaarlozing is de snelste manier om te moeten vervangen”. En ergens heeft ie wel gelijk…
6. Gereedschap verkeerd opbergen
Je kent die kast waar alles maar in een hoop ligt? Dat is precies wat je niet moet doen. Wat mij helpt: haken aan de muur om rijen tuingereedschap netjes op te hangen. Zo voorkomen ze beschadigingen en verslijten ze minder snel.
7. Geen goede kwaliteit kopen
Dat goedkope setje van de bouwmarkt kan misschien verleidelijk zijn, maar vaak zijn ze niet bestemd voor lang gebruik. Mijn collega kocht laatst gereedschap bij een lokale hovenierwinkel hier in Rotterdam – iets duurder, maar het gaat jaren mee. Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het scheelt gedoe.
Hoe pak je het nou écht slim aan?
- Maak je gereedschap direct na gebruik schoon
- Slijp messen en scharen regelmatig
- Berg alles droog en netjes op, het liefst hangen
- Investeer in kwaliteit – beter één goede tuinspade dan drie goedkope vervangen
Ik ben er nog niet helemaal achter of dit dé regels zijn voor iedereen, maar voor mij scheelt het enorm. In ons Amsterdamse buurtje wordt het onderwerp onderhoud steeds vaker besproken in het lokale tuinenclubje. En weet je wat? Mensen die goed voor hun gereedschap zorgen, hebben veel minder frustraties.
Dus, heb jij nog van die “trucs” of fouten die je ooit maakte met tuingereedschap? Of twijfel je of het echt nodig is om zo zorgzaam te zijn? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. En voor nu – hup, die schuur in en even het oude spul onder handen nemen. In het tuinseizoen wil je tenslotte niet stranden met kapot gereedschap.
Kortom: voorkomen is beter dan genezen. En ja, misschien lijkt het allemaal wat veel moeite, maar als je eenmaal begint merk je dat het bijna vanzelf gaat. goed gereedschap is toch een feestje om mee te werken.