Je hebt weken besteed aan het netjes maken van je gazon, maar toch lijkt het gras niet zo groen en strak als je zou willen. Herkenbaar? Je bent niet de enige – bijna elke Nederlandse tuinier maakt minstens één cruciale fout bij het onderhouden van het gazon. Ik ben zelf al jaren bezig met het perfect krijgen van mijn stukje groen en heb genoeg slordigheden gezien om een lijstje te maken. Dus, waar struikelen we precies over?
1. Te vroeg maaien in het voorjaar
Maart binnenstormt met zijn frisse wind, maar terwijl je zin hebt om het gras al te maaien, is dat vaak te vroeg. Het gras staat nog in een soort winterslaap en maaien kan stress veroorzaken, met bruine plekken als gevolg. Mijn buurman deed dat vorig jaar en zijn gazon bleef wekenlang grauw en slap. beter wacht je tot het gras echt groeit, meestal rond april.
2. Te weinig of juist te veel water geven
Plaatjes van perfect groene gazons op Instagram laten je soms denken dat je dagelijks moet sproeien. maar echt nodig is dat bijna nooit. In onze Nederlandse zomers is 1 tot 2 keer per week water geven genoeg. En ja, teveel water is ook een probleem: het bevordert mosgroei en rookt de wortels zuurstof af. De truc? ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds sproeien, dan verdampt het water minder snel.
3. Grasmaaier messen niet scherp? Fouten gegarandeerd
Je denkt misschien “ach, dat mes is nog wel scherp genoeg” – nou, ik had dat ook en het gaf altijd een rafelige rand aan het gras, waardoor het sneller opdroogde en geel werd. Een bot mes scheurt het gras meer dan het snijdt. Scherpe messen besparen je veel problemen en je gazon oogt direct gezonder.
4. Geen aandacht voor beluchten en bemesten
Vaak zie je dat zelfs ervaren tuinliefhebbers dit overslaan. Maar als je dat strak groene gazon wilt – lucht erin! Het gazon beluchten helpt de grond te ontlasten en water én voeding beter op te nemen. En bemesten? Dat hoeft echt niet continu, maar zeker 2 keer per jaar (voorjaar en late zomer) maakt al een groot verschil.
5. Onkruid niet op tijd aanpakken
De strijd met paardenbloemen en weegbree herken je vast. Niet afwachten tot het hele gazon geel en bruin wordt, maar deze tussendoor eruit trekken. Je buurvrouw vertelde me laatst dat ze het onkruid regelmatig met een simpel handgereedschap pakt – werkt beter dan dure chemische middelen, en is beter voor de bijen.
Bonus tip: het juiste graszaad kiezen voor jouw Nederland
Niet elke grassoort past bij het Nederlandse klimaat en je gebruikssituatie (speelgras, schaduw, schraal zandgrond). Koop je zaden liefst lokaal – bijvoorbeeld bij Praxis of Tuinland – met deskundig advies. Soms helpt een mix met Engels raaigras of veldbeemdgras juist om je gazon robuuster te maken. maar ja, misschien ben ik gewoon een fan van proefondervindelijke aanpak.
Al met al: je gazon mooier krijgen doe je met geduld, de juiste timing en een paar simpele trucjes. Maak je geen zorgen als het niet meteen perfect gaat – mijn gazon heeft ook zijn mislukkingen gehad, en soms helpt gewoon aanklooien ook. In ieder geval: vandaag nog niet maaien als het te nat is; dat is punt één.
Heb jij nog een gazonfout waar mensen volgens jou echt op moeten letten? Deel het hieronder – zouden we samen eens verder kunnen puzzelen!