Heb je ooit een vrolijke bloementuin willen creëren op je balkon, maar na een paar weken stond er vooral een dorre bedoening? Je bent niet de enige. Balkon tuinieren klinkt simpel, maar er zitten verrassend veel valkuilen in waar ikzelf – en geloof me, velen hier in NL – ook last van hebben gehad.
Op z’n minst leer je ervan, maar toch blijf ik me afvragen: waarom blijft dat mijn buurvrouw blijkbaar wél lukken met die volle groene jungle? Er zijn een paar typische fouten die iedereen maakt, en vandaag wil ik ze even met je delen – hopelijk scheelt dat jou een hoop frustratie.
Te veel planten, te weinig ruimte
Herkenbaar? Je hebt een klein balkon en denkt: hoe meer planten, hoe beter. Maar nope, zo werkt het niet. Planten hebben ruimte nodig om te groeien, niet alleen fysiek, maar ook qua wortels. Ik heb het meegemaakt dat de basilicum helemaal wegkwijnde omdat hij werd verdrongen door een woekerende Tijm.
Tip: kies voor potten die groot genoeg zijn (minimaal 30 cm diameter voor kruiden) en beperk je tot een paar favorieten. Minder is soms meer – zeker als het je eerste balkonmoestuin is.
Vergeten om water te geven (of juist te veel)
wist je dat planten op een balkon vaak sneller uitdrogen dan gedacht? Door wind en zon verdampt het water sneller. Maar overdreven gieten is ook een doodzonde – mijn collega ontdekte dat haar tomatenplantjes ondanks dagelijks water gieten lelijk gingen hangen, en dat bleek wortelrot te zijn.
Hoe dan wel? Check de aarde met je vinger: is het droog tot ongeveer 2 cm diep? Geef dan water. En investeer in potten met drainagegaten, anders word het een goeie composthoop.
De verkeerde planten kiezen voor je situatie
In Nederland wordt het klimaat snel wisselvallig, vooral in de zomer. Niet elke plant houdt van die natte, winderige zomers op een open balkon. Mijn buurman wilde graag lavendel, maar zijn plek was te schaduwrijk. Resultaat: bijna alles ging dood.
Mijn advies: kijk goed naar de licht- en windomstandigheden en kies planten die daarbij passen. Denk aan kruiden zoals peterselie of munt die het ook met minder zon redden, of kies vetplanten die juist tegen droogte kunnen.
Geen aandacht voor de bodem en voeding
Er ligt soil in een pot, dus klaar toch? Nee. Planten krijgen geen voeding zoals in volle grond. Een buurvrouw leerde dit hard toen haar salie verkleurde en verzwakte – ze gaf pas na maanden voeding toe, helaas te laat.
Zorg dat je goede potgrond gebruikt en voeg elke 4-6 weken wat vloeibare plantenvoeding toe. Dit maakt echt een verschil, geloof ik. Alhoewel, misschien komt het ook door de liefde die je erin stopt…
Hoe dan wel? Simpele stappen voor een gelukkige balkonmoestuin
- Begin klein: 3-4 planten is al genoeg
- Kies planten op basis van zon/wind op je balkon
- Gebruik potten met goede drainage
- Check regelmatig, geef water als de bovenste laag droog is
- Voed je planten elke maand met speciale potgrondvoeding
ik weet het, soms voelt het alsof balkon tuinieren een beetje een gok is – het weer is tenslotte Nederlands. Maar als je deze fouten vermijdt, vergroot je de kans op een groene oase die ook nog bij jou past.
probeer het uit, durf te experimenteren en vergeet vooral niet: zelfs met een paar dode planten en een beetje mislukking leer je iets. Binnenkort kan jij die buurman met z’n saai grasveld jaloers maken met jouw groene balkon!
Heb jij ook zo’n balkon-tuin verhaal? Deel ze hieronder, ik ben benieuwd naar jouw succes (of knoei!) momenten.