Ontdek het geheim van heerlijke zelfgekweekte appels in je eigen tuin

homegrown dutch apples garden orchard
Spread the love

Je hebt vast wel eens een appel geproefd van de supermarkt en gedacht: “waar smaakt dit eigenlijk naar?” Er gaat niks boven een knapperige, sappige appel die je zelf hebt gekweekt. Maar appels telen? Dat klinkt toch als iets voor boeren elders, nietwaar? Toch is het verrassend haalbaar, zelfs als je niet meer dan een bescheiden tuin hebt in de Randstad. Vandaag deel ik wat handige tips en wat ik bij mezelf heb ontdekt over het kweken van appels – inclusief dingen die je eigenlijk beter niet doet.

homegrown dutch apples in garden orchard

Waarom zelf appels kweken eigenlijk best leuk is

Weet je, het klinkt misschien als een gedoe met snoeien, bemesten en hopen op een goede oogst. en ja, er komt wat werk bij kijken. Maar ik merk dat het ook gewoon rust geeft. Elke keer dat ik die knoppen zie groeien, krijg ik een soort voldoening die ik met kopen nooit heb. Bovendien: zeker in Nederland, met z’n wisselvallige weer, is het een fijne manier om beter te leren begrijpen wat planten nodig hebben.

En, eerlijk is eerlijk, zelfbewuste appelbomen geven vaak smaakvollere appels. Geen chemische rommel, gewoon puur natuur. Echter, het kan zeker een paar jaar duren voor je de eerste écht goede fruitoogst hebt – geduld is dus een ding.

De basics: welke appelboom kies je?

  • Let op het ras. Op de markt in Amsterdam hoor je vast over Elstar en Jonagold – populair omdat ze goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen.
  • Kies een zelfbestuivende soort. Daarmee voorkom je dat je meerdere bomen nodig hebt. aankopen en planting worden zo een stuk simpeler.
  • Let op de grootte. Spitten kun je het beste in een smalle stadstuin eventueel voor halfstam of struikvorm gaan – makkelijker met snoeien en plukken.

[hmmm… foto: typisch Nederlandse appelboom tussen tulpenvelden?]

Praktische tips voor een gezonde boom en rijke oogst

Collega vertelde me laatst dat hij z’n boom het beste snoeit net voor het voorjaar – zo komen er nieuwe, sterke scheuten. Ikzelf ben daar pas recent mee begonnen, en kan alleen maar bevestigen dat het echt helpt om de boom luchtiger te houden. En ja, onkruid weghalen is ook zo’n klusje dat je niet moet overslaan. Anders concurreert het teveel met je boom om voedingsstoffen en water.

Bemesting – ik gebruik zelf koemestkorrels van lokale boerinnen uit Friesland. Althans, dat is de bedoeling, want soms vergeet ik het… Maar als je ze op tijd geeft, zie je dat elk jaar de vruchten iets sappiger worden.

  • Geef in het vroege voorjaar extra voeding.
  • Snoei dode en zwakke takken weg – zo krijgt de boom meer energie.
  • Zorg voor goede drainage – appelbomen houden niet van natte voeten.
  • Check regelmatig op ziektes en plagen: een snelle aanpak voorkomt grotere problemen.

spring pruning apple tree in backyard garden

Wanneer pluk je appels en hoe bewaart je ze?

Appels plukken is altijd spannend – je wilt ze niet te vroeg halen, maar ook niet te laat. Meestal wacht ik tot ze zelf van kleur veranderen, maar sommige rassen hebben een specifieke oogstperiode rond september. Mijn moeder zei vroeger altijd: ruik eerst goed aan de appel, dan weet je het wel.

Appels bewaren kun je het beste koel en droog doen – die kastenkasten in de schuur werken hier prima. Mocht je er veel hebben, kan je de appels ook in papieren zakken bewaren, dat verlengt de houdbaarheid.

Misschien niet voor iedereen, maar toch: het proberen waard

zou ik het iedereen aanraden? Misschien niet — voor sommige mensen is het echt meer werk dan plezier. Maar ik vond het eerder dit jaar leuker dan verwacht om zelf appels kweken. Hoewel het resultaat soms tegenvalt, geeft het een bepaalde voldoening. En ach, als je buurman bij jou komt vragen hoe je dat doet, weet je dat je iets goeds hebt gevonden. In ons chattgroepje ‘Tuinliefhebbers Noord-Holland’ werd ik trouwens laatst helemaal overspoeld met tips – misschien dat ik de komende jaren eens wat nieuwe rassen probeer.

Wil je dit seizoen nog appels proberen te planten? Begin dan klein, en leer samen met de boom groeien. En vertel vooral hoe het bij jou gaat – misschien leren we dan samen nog meer.