Wist je dat een gezond gazon eigenlijk best makkelijk te krijgen is, maar dat veel mensen het toch verprutsen door te veel te willen? Ik keek er maanden geleden ook een beetje tegenop, tot ik een paar simpele trucjes ontdekte die niet alleen mijn gras groener maakten, maar ook het maaien een stuk leuker. Misschien werkt het bij jou ook, al twijfel ik soms of mijn dorpse tips voor iedereen gaan opgaan.
Waarom jouw gras niet wil groeien
Het valt me op dat veel buren in de buurt worstelen met kale plekken en geel gras. Vaak komt dat door een paar simpele fouten:
- Te veel betreden van hetzelfde stuk – ja, wij lopen – of onze honden – altijd op dat ene randje
- Vergeten om het gras op de juiste hoogte te maaien. Te kort maaien is eigenlijk social suicide voor het gras
- Onregelmatig bemesten of helemaal geen voeding geven, terwijl de grond langs kan zijn
Keer op keer zie ik mensen denken: “ik gooi er wat zaad bij” en dan maar hopen op het beste. Nou, het is net een beetje meer werk, maar wel de moeite waard!
3 simpele stappen om je gras op te peppen
Laat ik het makkelijk houden. Probeer deze drie dingen de komende weken eens uit:
1. Verticuteren – je zou het wel willen, maar het klinkt zwaarder dan het is
Verwijder het mos en dood materiaal tussen het gras. Je kunt dit doen met een verticuteermachine huren bij de Praxis of zelfs handmatig met een hark. Het zorgt ervoor dat nieuwe water- en voedingsstoffen beter bij de wortels komen.
2. Bemesten – maar niet zomaar strooien
Gebruik een goede, langzaam vrijkomende meststof. Die koop je tegenwoordig gewoon bij een lokale tuinwinkel in Utrecht of Zoetermeer. Let op: te veel mest kan juist averechts werken. Mijn buurman gebruikte het vorig jaar en zei dat hij bijna z’n gazon verbrandde.
3. Gras inzaaien – kies de juiste zaden
Ga voor een mix die past bij het Nederlandse klimaat. Er zijn ook speciale soorten voor schaduwrijke plekken, want we weten allemaal dat die boom in je tuin z’n schaduw niet zomaar wegdoet. Zaaien doe je het best eind maart of begin april.
Extra tip: water geven met mate
Je zou denken dat veel water geven helpt, maar vaak is te veel alleen maar nadelig – zeker als je grond slecht afwatert. Ik heb het vaker fout gedaan dan ik wil toegeven. Dus liever ’s ochtends vroeg water geven en dan weer een paar dagen wachten.
Waarom deze tips wellicht het verschil maken
Toen ik dit allemaal probeerde, merkte ik dat mijn gazon sneller herstelde na een natte zomer en de buren vroegen wat ik had gedaan. Misschien kwam het gewoon door het weer, of omdat ik eindelijk een beetje liefde aan mijn tuin gaf, dat weet ik niet. Wat ik wel weet: lekker buiten zitten met vrienden, met een mooi groen tappijt onder je voeten, doet iets met je humeur.
Dus, wil je iets nieuws proberen? Begin met verticuteren en zie het daarna van week tot week veranderen. Deel vooral jouw ervaringen hieronder of in je buurt! Misschien heeft je oma nog een gouden tip die jij nooit hoorde.
Nou ja, succes en hopelijk wordt je gazon straks de trots van je straat.