Heb je het ook gemerkt? Dit jaar lijken de bessenstruiken in de tuin van m’n buurman wel uit te barsten van de vruchten. Alsof ze plotseling een groeispurt hebben gekregen. Het is eigenlijk best opvallend — zulke flinke oogsten zag ik zelden tevoren. Misschien heeft het weer ermee te maken, of die nieuwe bodemverbetering van de lokale tuinwinkel… Anyway, ik ben benieuwd wat hier precies achter zit.
Wat gebeurt er eigenlijk met die bessenstruiken?
kort door de bocht: je struiken reageren op allerlei dingen tegelijk. Klimaat, bodemgesteldheid en natuurlijk jouw verzorging bepalen hoeveel bessen je plukt. Deze lente was bijvoorbeeld warmer dan gemiddeld in Nederland, vooral in regio’s als Gelderland en Overijssel. Bij warm weer krijg je vaak meer bloesems en, daardoor, meer vruchten.
Ook de manier hoe je de struiken snoeit — ja, die oude truc, minder is soms meer — kan voor mega verbeterde oogst zorgen. Ik hoorde van een collega bij de tuinvereniging dat teveel toppen juist energie wegnam van de bessen. Dus juist ruimer snoeien helpt ze om zich te focussen op het fruit.
3 praktische tips om dat succes vast te houden
- Snoei gericht: Zorg dat je struiken niet te dicht op elkaar staan, dat zorgt voor lucht en minder ziektes.
- Geef genoeg water — maar niet te veel: In de zomer verklein je stress voor de planten het beste door regelmatig water te geven, bij voorkeur vroeg in de ochtend.
- Gebruik organische mest: De lokale tuinwinkel Ranzijn adviseert altijd natuurlijke meststoffen — je bessen krijgen er een betere smaak van.
Zijn er ook risico’s bij een gigantische oogst?
nou ja, dat overdaad niet per se goed is — daar ben ik zelf inmiddels wel achter. Als je struiken overladen worden met vruchten, kunnen takken breken. En grootmoeders tip om de oogst in fases te plukken hebben ze echt niet voor niets bedacht.
Ook zorgt een overvloed aan fruit soms voor plagen — want bessen trekken mieren en vogels aan. M’n buurman plant daarom net naast de bessenstruiken wat lavendel en rozemarijn, dat schijnt het af te weren. misschien werkt het niet overal, maar in ieder geval het ruikt lekker.
Wat zegt de wetenschap over dit fenomeen?
ik las onlangs een artikel van Wageningen University waarin ze aangaven dat veranderende klimaatomstandigheden invloed hebben op de groeicycli van fruitplanten. Warmere winters kunnen bijvoorbeeld de knoppen eerder ontwaken, wat weer grote gevolgen heeft voor het aantal bessen.
Hoewel dat dan positief klinkt, is het oppassen want vroegere bloei kan ook betekenen dat nachtvorst schade aanricht — en je oogst halveert. Dus ja, ook voor de bessen geldt: balans is het sleutelwoord.
In de praktijk — wat kan jij nu doen?
misschien eerst eens checken wanneer je de struiken voor het laatst hebt gesnoeid. Als dat al een poosje geleden is, durf die schaar te pakken en geef ze wat ruimte. Probeer het water geven te plannen, en haal zo nu en dan wat blad weg dat de zon blokkeert.
en misschien, als je net als ik geen fan bent om hele tuinboeken door te spitten, gewoon eens bellen met je lokale tuincentrum in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht — die hebben tegenwoordig vaak praktische workshops, ook voor bessenstruiken.
kortom: de bessenstruik geeft je graag terug wat je erin stopt. Al zal het, zoals vaak, niet altijd perfect lukken — maar een grotere opbrengst dit jaar? Dat nodigt gewoon uit om van je tuin te genieten.
Ik ben benieuwd — wat doet jouw bessenstruik dit jaar? Heb je ook gouden tips of juist verrassingen? Gooi ze gerust in de reacties, want in de tuinwereld leren we het meest van elkaar.