Je hebt drie paprika’s geplukt, maar ze zijn allemaal groen gebleven. Herkenbaar? Ik had dit maanden geleden ook, en serieus — ik begon me zorgen te maken of ik gewoon geen ‘groene vingers’ heb. Terwijl rode paprika’s toch veel lekkerder en zoeter zijn, blijft mijn oogst maar groen. Wat gaat hier mis? Dit raakte ik laatst in ons buurtje aan de praat, en het blijkt dat veel mensen ermee worstelen. Dus, laten we even uitzoeken waarom die paprika’s niet rood kleuren en wat je eraan kunt doen.
De wetenschap achter de kleur van paprika’s
Paprika’s beginnen eigenlijk altijd groen – dat is de onrijpe fase. Tijdens het rijpingsproces verandert de kleur door pigmenten als chlorofyl (groen) en carotenoïden (rood, oranje). Voor de meeste rassen duurt het 60 tot 90 dagen om echt rood te worden, maar als het plantje stress ervaart of de omstandigheden niet kloppen, kan dat vertraging oplopen.
Waarom worden mijn paprika’s niet rood?
- Temperatuur te laag: paprika’s houden van warmte. In Nederland kan het voorjaar en zelfs de zomer te koel zijn, vooral ‘s nachts. Paprika’s stoppen met rijpen bij temperaturen onder de 15 graden.
- Te veel stikstof: meststoffen vol stikstof zorgen dat de plant vooral bladgroei krijgt. Dat is prima, maar paprika’s moeten ook energie steken in kleurvorming.
- Te weinig zonlicht: ze zijn van nature zuidelijk, en zonder genoeg zon – zeker in onze vaak bewolkte zomers – blijft het lastig om rood te worden.
- Het ras zelf: sommige soorten zijn voornamelijk bedoeld als groene paprika’s (en blijven dat ook).
Wat kun je nu praktisch doen?
Ik heb dit uitgeprobeerd en – oké, het hielp echt – dus hier wat tips die jij meteen kunt toepassen:
- Zorg voor warmte: zet je paprika’s in een kasje of op een warme plek, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden. In De Tuinen of Intratuin vind je goedkope mini-kasjes die het verschil maken.
- Vermijd overbemesting met stikstof: gebruik liever mest met meer kalium, dat stimuleert het rijpen en de kleurontwikkeling.
- Pluk groene paprika’s ook later: soms kleuren ze alsnog na het plukken, bijvoorbeeld als je ze in een papieren zak met een banaan legt. Banen produceren ethyleen, het rijpingshormoon.
- Kies het juiste ras: bijvoorbeeld de ‘California Wonder’ of ‘King Arthur’ – die staan er bekend om makkelijker rood te worden, ook in ons klimaat.
Een tip uit de buurt
In ons chatgroepje van de volkstuin noemde iemand de truc om paprika’s ’s avonds binnen te zetten als het hard afkoelt. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar het voorkwam kou- en groeistress. Kan zijn dat het een overdreven voorzorg is, maar hey – misschien dat het ook voor jou werkt. In ieder geval scheelt het nachtvorst en helpt de paprika rustig door te groeien.
Kortom
Maak je niet te druk als je paprika’s niet direct rood worden — het kan gewoon een kwestie zijn van ons Hollandse klimaat en een paar kleine aanpassingen hier en daar. Warmte, goede mest, geduld, en het brengen van wat zonlicht lijken de sleutel. En hey, misschien brengt jouw eerste rode paprika dit jaar straks wel flink wat plezier — ik wacht ook nog even af, maar het ziet er deze zomer beter uit dan wat maanden geleden.
Heb jij ook zo’n paprika-verhaal of extra tips? Laat het vooral weten in de reacties, ben benieuwd hoe het bij anderen gaat!