Zo simpele tips voor een dikke oogst tomaten deze zomer!

healthy ripe tomato plants summer garden
Spread the love

Tomaten kweken is best een avontuur – je gooit zaadjes in de volle grond en hoopt op een rode oogstbom. Maar eh, dat gaat niet altijd vanzelf. Op mijn dakterras in Amsterdam vorig jaar had ik eerst een mini-oorlog met bladluizen en schimmels. Toch kwamen er verrassend veel tomaten aan de struiken. Misschien wil je ook die sappige, zoete tomaatjes zonder al te veel gedoe? Hier een paar simpele tips, die mijn buurman én ik toch echt aanbevelen.

tomato plant healthy red ripe tomatoes

1. Kies de juiste tomatenvariëteit

Niet elke tomaat groeit lekker in de Nederlandse zomers. Ik zou je gewoon aanraden om te gaan voor soorten die je hier makkelijk vindt – zoals de IJsselmeertomaat of ‘Roma’. Die houden van onze koele nachten en wisselende temperaturen. Misschien klinkt dat als een open deur, maar ik ken mensen die exotische zaden uit Spanje bestelde en dan maar flopten.

2. Planeer een zonnige plek – zo veel mogelijk zon

Tomaten houden van zon, dat is geen nieuws, maar in de randstad kiezen we soms voor wat schaduw om uitdroging tegen te gaan. In mijn ervaring geeft minstens 6 uur zon per dag nog steeds de beste bessen. Ook als je op een klein balkon zit: zet de potten waar ze maximaal kunnen strekken naar het licht.

3. Water geven: niet te veel, niet te weinig

Hier zit precies het dilemma — te veel water en je tomaten worden slap, te weinig en ze drogen uit. Daarom geef ik ze de eerste weken elke dag een klein beetje water, en zodra ze beginnen te bloeien – wat best snel gaat – giet ik elke twee dagen wat meer, liefst ’s ochtends. In ons tuinchattje zeiden ze laatst dat je beter de bladeren droog kan houden, dus alleen de grond nat maken. Misschien voor jou ook handig!

watering tomato plants garden summer

4. Bemesting, maar met mate

Ik weet niet of dit voor iedereen werkt, maar ik strooi zelf graag wat organische compost rond de basis van de planten zodra ze goed zijn aangeworteld. Zomermaanden zijn prima om dat eens in de twee weken te doen. Te veel kunstmest kan trouwens juist voor véél bladgroen zorgen en weinig tomaat – heb ik ervaren. Dus gewoon nature vibes.

5. Pluk op tijd

Nog een ding waar ik mee worstelde: wanneer plukken? Vaak blijven tomaten aan de plant zitten terwijl ze op springen staan. Mijn tip: pluk ze zodra ze mooi rood (of geel, als je zo’n soort hebt) zijn. Dan blijven ze lekker zoet en voorkom je ook rotte plekken door insecten of regen. Soms gooi ik er een stukje stok bij om ze netjes omhoog te leiden – scheelt geklier.

Wat als het niet meteen lukt?

Wilt niet ontmoedigd zijn als je eerste poging wat minder was. Het tuinieren is soms net een mini-experiment. vorig jaar had ik ongedierte zonder eind, dit jaar is het gemoedelijker. Misschien had ik gewoon geluk, of misschien helpt het toch die extra uurtjes zorg. In elk geval is het leuk om te zien hoe iets groeit dat jij hebt geplant – hoe basic ook. Probeer het vooral, en deel je ervaringen gerust – wij Nederlanders staan bekend om onze tuinpassie!

Dus, waar wacht je nog op? Pak die zaden en ga ervoor – de zomer is om te genieten van je tomatenoogst. En als jij nog een gouden tip hebt, laat het me weten in de reacties!